måndag 31 januari 2011

Isfrossa



Jag har ägnat en stor del av mitt helgfotograferande åt is i olika former. Mest istappar.

Hällefors 30 jan 2011

Mosslända



Ja, inte var det i går jag hittade den här på mossen. Tittade igenom sommarbilderna och började längta till det gröna igen.

söndag 30 januari 2011

En tyst morgon med spår av lo


Det blev en tyst, ensam morgontur till mossen. Ljuvligt! Jag njöt! Vinden har i stort sett mojnat och det blev en fin soluppgång. Mest fick jag siluettbilder. Verkar ha snöat in på det just nu.
Såg spår i snön i förrgår och misstänkte lodjur men spåren var inte färska och jag var mycket tveksam. Idag såg jag färska spår och efter lite letande på internet så inser jag att det nog trots allt är lodjursspår! I så fall är det första gången jag ser det ute i naturen. Tyvärr utan vidhängande lo. Men lite närmare har jag ju kommit.

Knuthöjdsmossen 30 jan 2011

lördag 29 januari 2011

Bildspel


Den senaste tiden har jag tillbringat mycket tid i bilen. Då har jag fått tankarna på att göra ett bildspel . Någon har sagt att alla fotografer förr eller senare hamnar där men jag har tänkt att nej, inte jag. Något bildspel har det inte blivit (ännu) men jag har börjat tänka på vilka av mina bilder som skulle passa till musik jag lyssnar på i bilen. Temat är nog klart, musiken tror jag att jag hittat och bilder finns det att välja bland. Nu är det bara tiden som saknas. Det kanske kan bli mitt årsprojekt för inte ska man väl stressa med en sådan sak.
Den här bilden platsar inte i det bildspelet men jag såg den framför mig i förrgår när jag körde till stugan och lyssnade på musik.
Per Gessle: Tycker Om När Du Tar På Mig

(38075)

Iskonst i snålblåst



Det blev ingen sol på förmiddagen men desto mer vind. I stället för mossen blev det istapparna från vedbodstaket som lockade mig. Där kunde jag stå i lä. Lagom till jag gått in och tagit av mig alla varma kläderna kom solen. Nu bär det av på andra utflykter så mossen får vänta till i morgon.

Hällefors 29 jan 2011

fredag 28 januari 2011

Januariväder


Trots ett ganska tråkigt januariväder med lite dimma, frost och -4 grader tog jag en eftermiddagspromenad på "min" mosse innan ljuset helt försvann. Återseendet var trevligt och det blev en bra promenad trots att skaren varken bar eller brast eller rättare sagt gjorde just det. Mer motion än planerat blir det ju i alla fall på det sättet. Hoppas solen kommer fram i morgon så jag kan ta en annan sorts tur därute.

Knuthöjdsmossen 28 jan 2011.

torsdag 27 januari 2011

Bäckatrollet



Överallt runt omkring oss bor det olika varelser i naturen. Inte konstigt att det finns så många folksagor om dem. I lördags hälsade jag på hos Bäckatrollet.

Hjälm 22 jan 2011

onsdag 26 januari 2011

Frost på en droppe



Lite av allt kan bli en helhet.

Åsa 110122

tisdag 25 januari 2011

Vinterfärger


Vem sa att vintern bara var vit? Eller vit och svart om man tar hänsyn till all smutsig, kvardröjande snö? Nej, det finns en massa färger runt omkring oss nu också. (OK, erkänner att jag drog lite i mättnadsreglaget i LR, men bara liiite.)

Strandklippor, Åsa 110122

måndag 24 januari 2011

Släpp inte taget



När mycket händer kan det kännas som om man hänger i flera trådar.

Hjälm 22 jan 2011


(37146)

söndag 23 januari 2011

Några timmar senare



Vilket skådespel det har varit idag på väderfronten. Som ett fyrverkeri i färger. Först på förmiddagen förra inlägget. Sedan efter lunch bilden ovan. Då hade solen kommit fram och allt badade i ljus med ett häftigt soldis över allt. Temperaturen steg till nollstrecket.

Efter ytterligare någon timme gick solen ned med en ny kaskad av ljus. Med sådana motiv för ögonen måste ju bara fotoglädjen komma tillbaka, och det gjorde den!

Väderrapport



Absolut färsk väderrapport: Svag vind, -2, skiftande isläge, orangefärgad himmel och front på väg in.

Åsa 23 jan 2011

Landningsförberedelse



Telezoomen med konvertern på fri hand, en ögonblicksbild med fel inställningar och skarpt beskuren bildyta gör att jag tekniskt sett inte alls är nöjd med den här bilden. Men motivet gillar jag skarpt så då får det gå före alla mina andra krav på bilder.

Åsa 22 jan 2011


(36819)

lördag 22 januari 2011

Initiativ och inspiration



Det var inte initiativ som saknades idag, Jag tog mig ut med kameran. Däremot infann sig inte den riktiga inspirationen. Visst var det soligt, kallt och vackert med all is, frost och reflexer. Visst kom jag hem med en hel massa användbart på minneskortet men den där riktiga fotoglädjen saknades. Undrar varför...

Forsen vid Hjälm 22 jan 2011

fredag 21 januari 2011

Morgonljus



Ljuset kommer allt närmare. Det är inte helmörkt vid 16-tiden längre! Om 5 månader har vi nästan midsommar men långt dessförinnan återkommer Ljuset.

Äskhult, Fjärås, nov 2010

torsdag 20 januari 2011

Islossning



Nu ser jag fram emot helgen igen. Nya promenader med kameran ska det bli. Något jag ser fram emot hela arbetsveckorna är att komma utomhus när det fortfarande är ljust ute. Snart, snart kommer ljuset tillbaka så mycket att det märks ordentligt.

Åsa 15 jan 2011

onsdag 19 januari 2011

Snögaller



Ännu är inte vintern över även om det just nu inte finns så mycket snö kvar.

Tjolöholm 14 jan 2011

tisdag 18 januari 2011

Två pinnar



Detta är bilden jag berättade om i går. Det var en som fick omdömet "typisk Birgittabild" förra veckan. Tagen en tidig decembermorgon.

Lygnern, Fjärås, 11 dec 2010


(36040)

måndag 17 januari 2011

Typisk bild?



I förra veckan fick jag en kommentar att en bild jag visade på fotoklubben var en "typisk Birgittabild". Det startade igen mina tankar om vad som gör att vi ibland har tydliga "fingeravtryck" i våra bilder. Att vi gör personliga naturbilder. Vad är det som gör att man kan se vem som tagit bilden? Hur ser mina fingeravtryck ut?
Den här bilden skulle kunna stämma med min tanke om hur ett av mina fingeravtryck ser ut. Men, är det så? Håller ni som brukar komma in här på bloggen med mig? Är detta en "typisk Birgittabild"?
Bilden som gav upphov till kommentaren har jag inte visat här på bloggen ännu och väntar (åtminstone till i morgon) med att visa den.

Den blå dagen, Åsa 15 jan 2011

söndag 16 januari 2011

Mittemellan



Nu har snart snön regnat bort. Det går fort här på västkusten när regnet kommer och vinden tar i. Alla vägar är som isbanor med inbyggda swimmingpooler. Bara att välja vilken sport man vill utöva alltså. Det känns som någonstans mitt emellan vinter och vår.
Själv väljer jag soffan idag med några gamla fototidningar och en god bok. Dottern kom hem med vinterkräksjuka i förrgår och det har visst inte gått helt obemärkt förbi hos mig heller :-(
Får njuta av den riktiga vintern på bild i stället.

Tjolöholm 14 jan 2011

lördag 15 januari 2011

Vinteride



Nu har hamnen gått i vinteride.

Åsa 15 jan 2011

På väg ut



Ännu inget regn men ännu mer nysnö. Ska ge mig ut och skotta men först får det bli en promenad. Snön är våt och tung och försvinner nog snart så det gäller att passa på.
En bild till från min lunchpromenad igår.

Tjolöholm 14 jan 2011

fredag 14 januari 2011

Batteriladdning



Regnet lät vänta på sig så jag hann med en lunchpromenad i den härliga snön. Givetvis var kameran med och användes flitigt. Det är sådana här små stunder som för mig är livskvalitet och batteriladdning.
Bilden är en "sån där konstig bild" som många runt mig skulle kallat det. Men jag gillar tekniken.

Tjolöholm 14jan 2011

torsdag 13 januari 2011

Frosttrassel



Nu är det vackert med snö och frost på träden. Då längtar jag till möjligheten att gå ut i dagsljus och skapa bilder. Väderleksutsikterna spår regn till helgen...

Åsa 17 dec 2010

onsdag 12 januari 2011

Så blev det vinter igen...



Så kom då snön igen. Vackert blev det med massor av snö på träden. Hann tyvärr inte njuta av det och måste erkänna att 10 cm snö kl 6.30 inte är så kul när det innebär snöskottning för att få fram bilen och komma till jobbet.
Bilden är från förra året.

(35063)

tisdag 11 januari 2011

Vintern som inte kunde bestämma sig



Den här vintern är inte alls som den förra. Då kom snön efter jul och sedan var det riktig vinter till mars/april. Nu kom snön tidigt, låg ett bra tag och nu har det övergått i något slags "normal oktober" med blandning av regn och isbeläggning på vägarna. Vi skulle nog till och med kunna åka skridskor på vägen utanför idag. Så ska snön komma in i natt igen. Jaja, vi får väl se hur det blir med det. Smutsig snö är i alla fall inte riktigt lika fotoinspirerande som ren, vit snö med blå himmel och sol.

Hällefors julhelgen 2010

måndag 10 januari 2011

Lite färg



Känner ett akut behov av lite färg.

söndag 9 januari 2011

Nya försök



Det blev en bra städdag igår. Förrådet kan man i alla fall komma in i nu och återvinningsstationen kommer att fyllas på idag. Jag var på "slänghumör" och det var nödvändigt för att komma någonstans med röran. Det finns en del kvar att ta tag i.
Tyvärr kom jag inte ut på hela dagen. Får försöka ta igen det idag.
Dagens naturbild kom till i det fina vädret i fredags. Jag har märkt att jag försöker mig allt mer på annorlunda bilder och idéer. Detta med extrema motljusbilder, underexponerade med siluetter gillar jag. Hitintills har jag inte visat så många men här kommer ett av mina försök från den frostiga dagen.

lördag 8 januari 2011

Vill...



Vill gå ut...det ösregnar.
Vill plocka undan julen...fullt i kartongerna redan innan
Vill hitta i förrådet...kan knappt komma in.
Vill få ordning...är inte på städhumör.
Vet inte vad jag egentligen vill men det är väl bara att börja någonstans ändå.

Död trut på stranden, Åsa 11 dec 2010

fredag 7 januari 2011

Droppen



I stället för förmiddagsfika tog jag en promenad. Det är säkert mycket nyttigare både för kropp och själ.
Snö finns det nu i massor och idag börjar den smälta i solljuset och de få plusgraderna.

Isfisket


När jag var ute och jagade isflagorna vid stranden i nyårshelgen kom denna fisk simmande. Intressant art verkar det vara.

Åsa 1 jan 2011

torsdag 6 januari 2011

Snömönster i snöstorm



När helgledigheten är här så kommer också behovet av att gå ut och "andas". Att det sedan är snöstorm och det som faller ner från himlen emellanåt är mer is än snö utgör ju inget hinder. Ja möjligen då för att kameran får ett annat sorts skal runt sig och batterierna inte håller så länge trots att det bara är - 3 grader. Motiven finns ju där ändå.

Åsa 6 jan 2011

onsdag 5 januari 2011

Sommardrömmar



Snöfall, vind, 60 km i timmen på motorvägen, skottat bort snön för att komma in med bilen på uppfarten, trött, mörkt.
Kan ju inte låta bli att drömma mig tillbaka till sommarens resa till Canadas vildmark och grizzly-björnarna vi mötte där. Det var en helt annan typ av upplevelse det!

British Colombia, juni 2010


(34027)

tisdag 4 januari 2011

Skrivtecken i skyn



Liknar de inte skrivtecken, fåglarna? Tyvärr kan jag inte läsa ut vad det står men spännande ser det ut.

Fjärås 13 dec 2010

måndag 3 januari 2011

Naturens formspråk



Visst är det härligt, naturens formspråk?

Hällefors 26 dec 2010

söndag 2 januari 2011

Blad av is



Gick ner till havet idag för att ta fler bilder av den spröda isen jag hittade igår. Men, idag var den borta. Jag får plocka fram en bild till från igår.

Åsa 1 jan 2011

Grattis



Grattis på födelsedagen vår dotter! Nu är du ju myndig "på riktigt".
Tack för att jag får lägga ut bilden på dig när du hjälpte till att hugga fram vår boj idag. Där gjorde du en jätteinsats så nu står bojen på isen och borde klara islossningen i år också. Som du sa så är havsisen mycket sprödare än sötvattensisen vi högg vaken i under julen. Men nog så jobbig att få hål i ändå.

Åsa 2 jan 2011

lördag 1 januari 2011

Isregnbågen



En del isbitar bröt ljuset och släppte fram regnbågen.

Åsa 1 jan 2011

Årets första ljus



Igår (dvs förra året) låg havsisen ända till Danmark. Idag (dvs i år) gick den upp på mindre än två timmar. Det går fort när isen börjar driva. Ljuset var fantastiskt idag med sol och blå himmel samt nollgradigt. När solen speglar sig i isbitarna vid stranden blir jag smått lyrisk.

Åsa 1 jan 2011

Årets sista ljus



När solen gick ner över havet igår eftermiddag bjöds vi på ett ljusspel som vida översteg det som fyrverkerierna senare visade oss. Visst är naturen fantastisk?

Åsa 31 dec 2010