torsdag 30 april 2015

Reparationsbehov



Tre dörrar i stort behov av reparation.

onsdag 29 april 2015

Minne från en resa



Det blir allt tydligare att jag blir mer och mer landskapsfotograf.
Här ett klassiskt motiv men utan den klassiska dimman.

tisdag 28 april 2015

Bergsbestigning med havsutsikt



Sedan en tid tillbaka har jag lovat att fotografera ett vindkraftverk i närheten för en kollega till maken. I dag blev det äntligen av. Vinden kom från rätt håll och solen sken. För att få en bra bild blev det en rejäl bergsbestigning men det var det värt. Utsikten var fantastisk från toppen. Några bilder blev det av utsikten också men detta var en av bilderna på vindkraftverket i sin rätta miljö med havet och Åsa i bakgrunden.

måndag 27 april 2015

Hallamölla



Under Skåneutflykten fotograferades också fallen vid Hallamölla. Mäktiga med mycket vatten.

söndag 26 april 2015

Skugga på en gren



Lite mer skuggor i vitsippsskogen

lördag 25 april 2015

Ett vattenfall i miniatyr



Vattenfall behöver inte vara stora och mäktiga. Det kan vara kul med de små fallen också.

fredag 24 april 2015

Skuggor är också linjer



Skuggor i ett vitsippsfält

torsdag 23 april 2015

Linjer som går igen



Linjer i träd och linjer i hjulspår. Ofta ser man upprepningar i naturen om man har ögonen öppna för sådant.

onsdag 22 april 2015

Ännu en från backarna



Min kamera krånglade en del under fotograferingen på Brösarps backar. Därför blev en hel del av bilderna oanvändbara. Så retligt! Som tur är får jag kanske en ny chans under vår kurs till Österlen 24-26 maj. Hoppas på dimma vid soluppgången då. Det var det inte den här gången men det var sagolikt vackert ändå med det gula ljuset i soluppgången.

tisdag 21 april 2015

Tidig morgon på Brösarps backar



Ett kort besök på Österlen. Tidig morgon  med soluppgång på Brösarps backar.

måndag 20 april 2015

En päls av vatten



Ibland när jag använder långa slutartider på forsande vatten blir det lite pälslikt. Dessutom emellanåt ganska så likt något djur eller varelse.

söndag 19 april 2015

Kreativt i vitsippsskogen



När jag vandrade i vitsipporna kom det fram lite kreativitet också. Skakade på kameran igen. Skuggorna från träden framträdde då på ett helt annat sätt. Nästan som hål eller mindre raviner i blommorna.

lördag 18 april 2015

Äntligen vitsippor



Länge har jag retat mig på att jag inte har några bra bilder på stora mängder vitsippor i en skog. Nu har jag en hel del av dem men ännu inte min drömbild. Den här är en av dem som får duga så länge.

fredag 17 april 2015

Här vet jag



Här däremot är jag helt klar över att den här bilden gillar jag mycket. Varför vet jag inte men så är det.

Stenspång på Tjolöholm 11 april 2015

torsdag 16 april 2015

Kan inte bestämma mig



Ibland tar jag bilder som jag sedan inte riktigt kan bestämma mig om jag gillar dem eller inte. Som den här. Egentligen tycker jag att den är lite rörig men ändå har den något som tilltalar mig. Tillräckligt mycket för att hamna här men för lite för att hamna på väggen.

Stig på Tjolöholm, 11 april 2015

onsdag 15 april 2015

Samma som i går men...



Detta är samma plats och tidpunkt som i går men innan jag började skaka på kameran.
Lite mörkare i exponeringen också.

tisdag 14 april 2015

Pölen i Hördalen



I går kväll var det utflykt med fotoklubben till Hördalen. Det var för mig ett helt nytt naturreservat i Kungsbacka men ett väldigt positivt besök. Jag kommer säkert tillbaka dit igen.
Tyvärr var inte min fotoinspiration på topp men i en av pölarna tände det till när solen speglade sig i vattnet och lyste på stammarna. Då kom den kreativa ådran fram och resulterade i den här bilden.

Hördalen, Kungsbacka 13 april 2015

måndag 13 april 2015

Groda



En groda i all enkelhet med alla ägg

söndag 12 april 2015

På mage i ett kärr



När jag berättade för dottern att jag legat på mage i ett kärr i 1,5 timmar så frågade hon om jag hamnat där eller gjorde det frivilligt. Så klart det var frivilligt! För första gången har jag fått fotografera grodor i lugn och ro i vattnet.
Kristina E tipsade om att grodorna var där och givetvis åkte jag ut för att få dem på bild. Först hittade jag  bara grodrommen men efter en sund rörde sig något i vattnet och jag lade mig tillrätta i kanten och väntade. Snart kom de, några väldigt avvaktande och några modigare men alla väldigt nyfikna på vad jag var för en som låg där. Som mest hade jag 7 st alldeles bredvid mig och ibland så nära att de var inom närgränsen för objektivet. Inte läge att byta objektiv precis utan fick försöka åla bakåt lite tills jag kunde ställa in skärpan igen.
Det blev flera hundra bilder och jag har bara sett igenom en liten del av dem. Tar nog några dagar att plöja igenom det hela men det är ju ett roligt jobb. Visar en av de första jag hittat i dag. Lär bli fler :-)
Bara några få bilder på parning fick jag. Jösses vad snabbt det gick, sekunder så var det över. Får se om det blev något av de bilderna.
En härlig söndagsförmiddag blev det i alla fall där i strandkanten!

Tjolöholm 12 april 2015

lördag 11 april 2015

Baggar på Öland



En arkivbild från södra Öland i april för några år sedan.

fredag 10 april 2015

Snart är det slut



Snart är det slut på tulpansäsongen. Likaså på clementinerna även om de verkar vara ganska så länge i år. Jag blir lika besviken varje år när två av mina favoriter försvinner från affärerna.

torsdag 9 april 2015

En vanlig blåsippa



En ur årets fångst.

onsdag 8 april 2015

Sommarkänsla



17 grader ute men 27 i solen på altanen alldeles nyss. Närmare sommar än så här har vi inte varit tidigare i år, vare sig till datum eller temperatur :-)

tisdag 7 april 2015

Sträcker sig mot ljuset



Ytterligare en av gårdagens blåsippor på Tjolöholm.

måndag 6 april 2015

En timme



En timme på magen i blåsippebacken. De börjar bli lite bedagade nu men jag provade lite nya varianter med div hjälpmedel som jag fått tips om. Kul var det och så såg jag att vitsipporna nu kommit. Får bli nästa projekt.

söndag 5 april 2015

Abstrakt macrofoto i microlandskap



En fotografisk lek på balkongen med vad som fanns tillgängligt.

Mussla i motljus 5 april 2015

lördag 4 april 2015

Tillbaka från Blåkulla



Det är kul med vår sed med påskkärringar. Dessutom ser man hur olika delar av landet har olika tolkningar. När jag växte upp gick vi runt som påskkärringar på påskaftonen, lämnade påskbrev och fick godis tillbaka. I södra delarna varierar det tydligen. En del kommer på skärtorsdagen innan de drar till Blåkulla och en del på påskaftonen när de kommer tillbaka. Mest det senare märker jag. Då gäller det i alla fall att ha godis hemma och det hade vi i dag.
Seden med pyntat påskris kopplas tydligen till Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes framför honom på marken. Konstigt hur seder uppstår. Vi avstår i alla fall från björkris inne i hemmet  pga pollenallergi men det hindrar inte att det får bli en stor påskbuske i stället i vår forsythia ute. Den håller på och slår ut nu så det blir extra färgglatt med fjädrarna då.
Glad Påsk till er alla!

fredag 3 april 2015

Sminkning



Fortfarande inte helt bra från min förkylning så det fick bli lite inomhusjobb trots det fina vädret. I morgon kanske jag kan ta mig ut igen.
Tar till en av gatufoto-bilderna från stadspromenaden.

torsdag 2 april 2015

Nästan en skogsbrand



På min jakt efter färger skapade jag nästan en skogsbrand. Nåja, på bild alltså. Den halländska bokskogen är fantastisk även den här årstiden!
Önskar er alla samtidigt en riktigt skön och Glad Påsk-helg! Håll ordning på alla påsk-eldar så det inte blir skogsbrand på riktigt!

onsdag 1 april 2015

Havskräftor



I min ungdom betydde kräftor bara insjökräftor. Uppvuxen i Bergslagen var det bara det vi kände till och älskade att äta. Dessutom bodde det en hel del kräftor i sjön vid stugan och vi brukade snorkla och titta på dem på sommaren. De var snabba att gömma sig när vi kom nära. Däremot fiskade vi dem aldrig vid stugan. Det fick jag vara med några gånger i andra sjöar. Stor spänning mitt i natten när man fick sätta i mjärdarna och håvarna och sedan sitta vid elden och äta några färska kräftor direkt ur kastrullen. Lyckan var som störst när man var den som drog upp den första kräftan. Sorgen var däremot väldigt stor när kräftpesten kom på 70-talet och raderade ut hela beståndet.
Sedan jag flyttade ner till västkusten har jag fått lära mig äta havskräftor också. Det tog några år att börja gilla dem men nu äter jag dem gärna.
I grannhamnen ligger en yrkesfiskare och han har köpt nya kräftburar. De blev till ett roligt, lite grafiskt mönster med fina färger tycker jag. Kul att hitta det på en snabb lunchpromenad i dag med dotterns hund.