onsdag 30 november 2016

Fantastiskt lavalandskap



Vatten har alltid fascinerat mig och det syns i mina fotografier. På resan har jag fotograferat mycket vatten och lava som möts. Några dagar blåste det rejält och då var det extra roligt.

tisdag 29 november 2016

Varierande natur



Inte hunnit gräva ner mig i alla bilder från resan ännu men minnena sitter fortfarande kvar på näthinnan. Som alla olika naturtyper vi råkade på. Allt från dramatisk kust, sterila lavafält till regnskog. Det är inte så att man bara kan stövla rakt ut i naturen utan man får hålla sig till markerade leder. Men å andra sidan var det gott om sådana.

måndag 28 november 2016

Ovan molnen



Om man kommer tillräckligt högt upp så kan man se på molnen från ovan.

söndag 27 november 2016

Lava möter vatten



Precis där vi bodde på södra delen av ön var det ett vulkanutbrott 1971. Fortfarande syns tydligt hur lavan strömmade ut både vid det utbrottet och ett annat på 1940-talet en liten bit bort. Konstigt att tänka sig att marken man går på bildades så nyligen. De norra delarna av ön är betydligt äldre (upp emot 2 milj år) men även där är det fortfarande aktiva vulkaner. Det är till och med så att ön tillhör ett av de mest aktiva vulkanområdena i världen just nu. Lite otäckt men man kan ju inte oroa sig hela tiden. Det sägs att om det blir ett nytt stort vulkanutbrott och/eller jordbävningar så kommer delar av ön att rasa ner i havet och ge en tsunami som kommer att ödelägga stora delar av bland annat Amerikas östkust. Hoppas att det inte kommer att hända!

lördag 26 november 2016

La Palma



Hemma igen från en veckas fotograferande på La Palma. Vilken ö! Där finns allt från lavaklippor till regnskog. Otäcka hårnålskurvor på 180 grader till fantastiska berg med härlig utsikt. Det räcker inte alls med en vecka för att upptäcka allt. Fast ön bara är 5x3 mil så tar det mer än 2 timmar att ta sig från söder till norr med bil. Ska man dessutom stanna emellanåt för att lufta kameran så tar det mycket längre tid än så. Skönt att jag hade chaufför med mig och att vi hade tur som inte mötte någon turistbuss när det var som värst på de smala vägarna.

fredag 25 november 2016

Adéle



En bild som legat länge i arkivet. Det är ett vindkraftverk som står i närheten av motorvägen inte långt ifrån var vi bor och som ägs av ett vindkraftskooperativ. Varför det är så speciellt? Det heter Adéle efter vår dotter. Hon är gudmor till verket. (Adéle är ett namn som också jag har och som gått i släkten i ytterligare två generationer bakåt.)
Ibland är historien till en bild det viktigaste för betraktaren och inte bilden i sig. Fast egentligen så tog jag den här bilden i samband med ett fotograferingsuppdrag inför en bok om vindkraftverk i Sverige.

torsdag 24 november 2016

Böljande landskap



I Toscana vill man annars helst fotografera det böljande landskapet. Skulle som sagt gärna återvända dit igen.

onsdag 23 november 2016

Toscana



När jag tittar igenom arkivet fastnar jag ofta på bilderna från Toscana. Det är en plats jag gärna skulle vilja besöka igen. Här en lite ovanligare bild därifrån. Ett bestående minne från resan är att vart jag än tittade så nog fanns det el- och telefonledningar "i vägen".

tisdag 22 november 2016

Häftig frisyr



Ytterligare en häst från Tölt on ice. Gillar frisyren.

måndag 21 november 2016

Hästar



I vintras var fotoklubben på Tölt on ice i Kungsbacka. Det var kul men svårt att fotografera islandshästarna. Här är ett försök.

söndag 20 november 2016

Tiveden



Fortsätter i arkivet och hittade en bild från Tiveden. Det är också en vacker plats att fotografera på.

lördag 19 november 2016

Mer vinterbilder



Visade ju en snöbild från Knuthöjdsmossen i förrgår. Plockade fram en till med vinterns typiska långa skuggor och morgonfrost på träden.

fredag 18 november 2016

Utställningar



Just nu finns jag representerad på två utställningar i Kungsbacka. Dels på Brygga, Fyren  tillsammans med andra fotografer från Kungsbacka fotoklubb. Temat här är Årstider och vi har två bilder var ( se mobilfotot ovan). Denna utställning pågår 15-28 november. Dels kommer jag att finnas med på amatörsalongen Omnibus i Kungsbacka på Fyren. Den är öppen för alla amatörkonstnärer bosatta i kommunen så minst ett av mina fotoalster finns med. Vernissage är på lördag 19 nov och utställningen pågår till 8 jan. Tyvärr kan jag inte vara med på vernissagen men ska givetvis gå dit senare och se på utställningen.
Ytterligare en utställning är på gång. Jag ska liksom förra året ställa ut bilder på BMs hårstudio i Kungsbacka under december. Mer info om det senare.

torsdag 17 november 2016

Riktig vinter



Undrar om vi får någon riktig vinter i år? Hitintills har vi ju inte fått någon snö alls att tala om här hemma men desto mer av regn och blåst. Just nu lyser solen men det lär inte bli långvarigt sägs det.
Inte konstigt att jag just nu fastnat i arkivbilder. Det blir inte så många fototurer när mörkret faller så tidigt på vardagarna och helgerna är upptagna.
Hittade en vinterbild som jag gillar mycket från Knuthöjdsmossen. Ljuset i kombination med snön och naturen spelar stor roll för mig.

onsdag 16 november 2016

Regnigt och isfritt



Nu regnar det för fullt igen. Isen på dammen är borta och änderna kan simma omkring igen. Som sagt tidigare, det svänger fort med väder nu.

tisdag 15 november 2016

Inte super med månen



Gjorde ett sista försök med supermånen i kväll. På väg ner till hamnen lyste den vackert men så fort jag fått upp stativet så kom molnslöjorna. Ju längre tiden gick desto tjockare blev de och desto mindre blev månen och dess landskapet gick inte längre att urskilja. Ja, ja så är det ibland. En skaplig fyrbild i mörker blev det i alla fall men hade varit kul med en klar och stor måne bakom.

måndag 14 november 2016

Inte infruset längre



Nu regnar det igen. Det går fort mellan årstiderna. Ändernas häckningsflotte är inte längre fastfrusen.

söndag 13 november 2016

Vintergatan



I dag hade jag sett fram emot att få fota supermånen men icke. Himlen täcks av tjocka moln. Synd att jag inte gick ut i går när det bara var lätta skyar för. Även om det inte var riktigt fullmåne då så var den ändå fantastiskt stor och ljusstark. Så är det ibland. Tyvärr är inte heller morgondagen riktigt bra ur molnsynpunkt. Det ska rent av bli regn då.
Tar en bild från Knuthöjdsmossen under kvällsfotot för några veckor sedan.

lördag 12 november 2016

Haveri i kärnkraftverk?



I går blev jag rädd när jag såg ut över havet. Plötsligt såg det ut som om Ringhals brann. Reaktor 2 stod helt innesluten med rök. Jag hann tänka både det ena och det andra innan jag insåg att det var testen av reaktorn innan igångsättandet som var på gång. Bara vattenånga men ändå lite otäckt för en stund.

fredag 11 november 2016

En höstglimt till



Kan inte se mig mätt på mina bilder med alla höstfärger nu när de är borta igen.

torsdag 10 november 2016

Första isen



Fortfarande i stort sett ingen snö men minusgrader. Isen ligger tunn på dammen. Lite skönt att slippa det snökaos som drabbat stora delar av landet med stora trafiksvårigheter. Enda problemet här är att skrapa vindrutan på bilen o köra försiktigt. Glad för att vi bytte till dubbdäcken redan för drygt en vecka sedan.

onsdag 9 november 2016

Änder



Någon fågelfotograf har jag aldrig varit. Trots det fastnar ibland en och annan fågel på minneskortet. Som i går vid dammen. Änderna hade roligt när de landade på isen och kanade iväg. De är ganska tama nu så man kan komma nära dom.

tisdag 8 november 2016

Strandkonst



I dag kände jag mig väldigt sugen på att ta en promenad med kameran. Det fick bli en kort tur ner på stranden vid lunch. Kallt var det, ca -5, solen tittade ibland lite blek fram mellan molnen och de lätta snöbyarna kom och gick samtidigt som det var i stort sett vindstilla. Nu känns det verkligen som om vintern har kommit även om vi fortfarande bara har ett väldigt tunt snölager och mycket tunn is på dammen.
På stranden hittade jag fruset sjögräs och frusen sand. Det är ett motiv som aldrig ser likadant ut vid olika besök. Ibland bjuder dessa bilder också in till lite mer kreativ efterbehandling när jag kommer hem igen. Som den här bilden. Strandkonst med utgångspunkt i kameran

måndag 7 november 2016

Många träd i skogen



Ibland ser man inte skogen för alla träd. På alla sätt.

söndag 6 november 2016

Reder ut trådändar



Ibland är det skönt att man får någon lugn dag med dåligt väder. Ja, jag menar att då kan man komma ikapp lite med alla lösa trådändar i livet. Som att tvätta, rensa bland papper, beställa bilder till nästa  utställning mm. Sådant där som åtminstone jag i alla fall oftast låter ligga lite för länge innan det blir av.
Nu är det ett antal utställningar på gång. Dels ska jag vara med i amatörsalongen i Kungsbacka med två tavlor. Samtidigt ska klubben ha en gemensam utställning på Bryggan i Fyren med temat "Årstider". Där får vi alla ha två bilder med. Sist men inte minst så kommer jag att ha en egen utställning i december i Kungsbacka. Mer om det senare. Spännande med så mycket på gång just nu!

lördag 5 november 2016

Mot Vårgårda



I dag är jag i Vårgårda. Jag har lovat att hjälpa till i Gerts monter om fotoresor. Själv är han just nu i Mexico. Nog bättre väder där än här. Jag ska i alla fall göra bra reklam för ex. Toscana. Bilden är därifrån.
Förhoppningsvis får jag chansen att träffa på flera fotovänner och kanske till och med lyssna på något föredrag.

fredag 4 november 2016

Ingen snö



Största delarna av Sverige verkar ha fått snö det senaste dygnet, så även Göteborg. Här hemma finns inte en enda gnutta ännu. Får bli en bild från förra året.

Näsbokrok

torsdag 3 november 2016

Vatten



Genomgående bland mina bilder verkar vatten i alla dess former vara. Här en variant från Gysinge

onsdag 2 november 2016

Frostfritt



Det har inte varit någon snö och väldigt få morgnar med morgonfrost ännu den här säsongen nere hos oss. Lite ovanligt är det allt med så lite frost.
Får nöja mig med en frostbild från förra säsongen i dag men i morgon blir det minusgrader igen sägs det. Då kanske det blir lite morgonfoto om jobbet tillåter...

tisdag 1 november 2016

Dekorativa växtrester



Ytterligare en av bilderna jag tog i söndags morse. Orkade ju inte upp så tidigt men visst är det skönt att tiden för soluppgång vintertid inte är samma som mitt i sommaren.